Nu esti atat de deschis la minte pe cat crezi!

Nu vreau sa te insult spunand asta. Se întampla sa fie adevarat pentru aproape toata lumea, inclusiv pentru mine.

Daca nu ma crezi intreaba-te: Cand te-ai razgandit ultima data? (Sa ceri chelnerului sa-ti schimbe comanda din legume, la grill in cartofi prajiti, sau schimbarea pantofilor incomozi, cand nu vede nimeni, nu se pune!)

Cand te-ai razgandit, ultima oara, cu privire la o parere, sau credinta, care CHIAR conteaza???

Daca iti vine ceva specific in minte,cauta-ne pe facebook si povesteste-ne in comentarii! Daca nu , nici o grija, majoritatea dintre noi nu ne putem gandi la prea multe din prima, pentru ca majoritatea oamenilor nu sunt asa de deschisi la minte /open minded pe cat cred.  Acceptarea acestui lucru este primul pas spre a fi mai deschis la minte!

Deci, ce insemna sa fii deschis la minte (open minded) si de ce este atat de tare la moda, sa fii?  

In cazul in care e nevoie de clarificari, dragi domni, daca o domnisoara/doamna spune ca este deschisa la minte, nu inseamna neaparat ca este disponibila, cu orice pret, fara obligatii si fara sentimente. O minte deschisa insemana , in general, ca persoana nu are preconceptii, prejudecati religioase, politice, sau de orice fel specific.

A fi open minded , a avea o minte deschisa, este disponibilitatea de a cauta si de a accepta dovezi, chiar daca ele sunt impotriva credintelor, planurilor si obiectivelor tale. Deschiderea de a evalua corect acestea atunci cand ele sunt disponibile. 

A nu se confunda a fi deschis la minte  cu a fi indecis, dispretuitor sau incapabil de a gandi pentru sine! 

O persoana deschisa la minte isi asculta “adversarul” intr-o dezbatere pentru a vedea daca informatiile au sens, sau daca are sens sa se razgandeasca. Open minded inseamna sa iei in considerare opinii, si idei diferite fara a le considera mai proaste decat ale tale!

De ce este important sa fii open minded?

A avea mintea deschisa este ma mult decat o trasatura pozitiva de caracter, este ceea ce iti permite sa gandesti critic si rational. Este esential sa iesi din zona ta de confort sa iei in considerare si alte idei si perspective, mai ales in zilele noastre. Altfel cum tii pasul?

Cum poti fi mai deschis la minte? Incepe prin a pune mintea la contributie, si a accepta ca nu totul este un adevar universal doar pentru ca tu asa stii, sau asa iti convine!

Fiecare are acces la o cantitate imensa de informatie, insa trebuie sa le treci prin filtrul obiectivitatii.

De exemplu, tuturor ne este mai convenabil sa invinovatim zodia in care ne-am nascut pentru esecurile personale, dar stim foarte bine ca nu e asa. Raspandirea acestor dogme poate te linisteste pe moment, dar nu este constructiv pe termen lung.

Napoleon a fost peste inatime medie, cea mai iute parte a ardeilor iuti nu sunt semintele, Budha nu era deloc dolofan,  liliecii nu sunt orbi…nu crezi? Ai incredere in Wikipedia! Google pare sa fie mai open minded decat cei mai multi dintre noi!

Cand ai spus ultima data cuiva: „Ai avut dreptate. Am gresit”?

Cei mai multi dintre noi mai bine am dat cu pumnul in perete, decat sa rostim aceste 5 cuvinte in aceasta ordine! Pumnul ala doare mai putin…

Dar, spre deosebire de perete, psihicul nostru devine mai flexibil cand incepem sa folosim aceste cuvinte. Ai avut dreptate, am gresit- devine mai putin dureros in timp!

Pare greu de crezut intr-o lume in care toti vrem sa avem dreptate mereu, dar acest comportament ne face chiar bine. Insemna ca am invatat ceva nou, si am mai lasat de “las ca stiu eu”, si am devenit mai deschisi la acceptare si toleranta.

 Te-ai gandit vreodata ce trebuie sa se intample ca sa renunti la credintele tale puternice? De exemplu,eu recunosc, in cazul meu, o credinta puternica (pe care unii o cunosc prea bine) este ca : multitasking-ul este mai productiv!

Ce m-a determinat sa ma razgandesc? Sa dovedit, conform studiilor realizate de Universitatea din California, ca ne ia in medie 23 de minute sa  ne re-concentram pe ceea ce faceam cand ne-am interupt/oprit. Deci, daca lucrezi și primești o notificare, pierzi 2 minute pentru a o citi + poate raspunde cuiva, alte 2 minute + 23 de minute pentru a te reorienta, si uite asa ai pierdut cu brio 27 de minute! Nu suna tocmai productiv, asa-i?

Acceptarea nu este intotdeaua atat de usoara pe cat suna, stiu.

Exact asta o face insa sa fie atat de valoroasa! Acceptarea deschide o noua fereastra in gandurile si opiniile tale, astfel ajunge mintea sa fie deschisa la nou, la altfel, sa devii cu adevarat OPEN MINDED!

E timpul sa incetam sa mai judecam lucrurile ca fiind bune sau rele, ele cateodata sunt doar altfel . Merita sa iti dai sansa sa le intelegi, pentru ca ti se deschide o intreaga lume noua, o noua perspectiva in fata ochilor.  

Data viitoare cand te indoiesti ca te-ai putea insela, aminteste-ti ca ai un creier  proiectat cu pete orabe, optice si psihologice. Iar unul dintre cele mai inteligente trucuri ale sale este sa ne ofere amagirea linistitoare, ca noi personal nu avem, la noi nu se aplica , doar la altii.

Stii copilul acela care vine cu lucrarea  la semnat acasa si incearca sa faca un 8 din 3-ul luat la chimie? Creierul incearca des sa faca la fel. Este bine intentionat. Creierul completeaza golurile pentru a te proteja de indoieli, nehotarari si neplaceri.

Desi bine intentionat, daca il lasam sa faca acest lucru prea des, aceste pete oarbe devin prea mari si periculoase. Vestea buna este ca de cele mai multe ori altii pot vedea punctele tale oarbe foarte clar.

Vorbeste azi cu cineva in care ai incredere, si roaga-l sa te ajute sa iti gasesti punctul acela, si fii suficient de deschis pentru a si asculta cu atentie ce spune!

Unde incepem schimbarea ?

“It’s easier to act your way into a new way of thinking than think your way into a new way of acting.” Jerry Sternin, The Power of Positive Deviance

Uneori ajunge sa incepem prin a ne obisnui cu schimbarea, cu lucruri marunte, iar mintea va intra in acel  FOMO si va urma exemplul.

Schimbarea nu trebuie sa fie mare si neplacuta, fa o joaca din asta! Fa un obicei din a fi deschis! Uite cateva moduri cu care poti incepe in joaca:   

  •         Hainele : Ceea ce purtam influenteaza modul in care gandim si actionam. Nu te prea gandesti sa schimbi roata la masina cand ai pantaloni albi pe tine nu? Incearca lucruri noi,  vezi daca jensii rupti te lasa sa te simti mai lejer, sau daca costumul te face sa vrei sa deschizi camera la sedinta pe zoom.
  •         Miscarea: Lasa sala, si iesi la o alergare dimineata, incearca sa stai in maini in loc de flotari, zambeste celui care plimba adormit catelul in loc de oglinda de selfie!
  •         Rutina si mediul: Pune zaharul inaintea cafelei in cana ( sau invers).  Alege un alt drum prin oras, parcheaza pe celalata parte a cladirii, lucreaza pe terasa, nu la masa sau chiar pe malul raului , vezi ce lucruri noi descoperi astfel.
  •         Oamenii : In loc sa judeci artistul, ca nu face nimic productiv stai cu el pana noaptea la 2, cand are de terminat o schita, care numa nu ii iese din cap. In loc sa condamni femeia care ” nu a facut nimic timp de 10 ani crescand 2 copii”, vezi daca ai rezista 24h cu tot ceea ce face ea. In loc sa decizi, ce fel de munca aduce valoare si e destul de bine platita, incearca cateva domenii diferite, si vezi apoi daca comparatia isi are locul!

Lasa „DAR”-urile!!!

A spune „DAR”  intr-o conversatie,  este un refuz de a recunoaste ca opinia partenerului tau de conversatie poate fi la fel de viabila ca a ta!

Da, dar…

Mai bine inlocuieste “dar” -ul cu “ Da, si….” Sau daca chiar nu e loc de pozitia luata de interlocutor , foloseste “ Interesant, si….” sau “ Inteleg si …”

De exemplu, soacra ta usor pisaloaga iti atrage atentia din nou ca  „nu poți purta pantaloni scurti pentru o cina in familie, nu este politicos”.

Ai putea raspunde  „Dar urasc sa ma imbrac “frumos””. Stim cu totii cat de reusita va fi aceasta conversatie! :))) 

Asa ca iti sugerezi sa ii raspunzi in felul urmator: „Inteleg, si cum fac sa nu ma topesc la 40 de grade, si sa stau toata seara transpirat si incomod?”

Va aduce la o discutie mai deschisa de ambele parti, chiar daca este destul de putin probabail sa vinzi cu success idea short-ului de plaja… 😀

Abea astept sa imi povestesti cum ti-a iesit o zi fara “dar” in conversatiile tale.

Pana cand mintea deschisa devine prietena ta iti recoamand sa inveti, si mai ales sa practici cateva tehnici simple, dar foarte utile :

• Aminteste-ti  mereu –  convingerile tale nu sunt adevaruri absolute!!!!

• Admite-ti greselile!!!

•Asculta si convingerile altora!!!

• Calatoreste!!! Fa cunostinta cu alte culturi!

• Nu inceta sa fii curios!!!