Limite personale- ce sunt si ce facem cum ele ?

De cand eram copii, ni se spunea sa ne modelam, sa nu incurcam, sa nu deranjam… si sa ne comportam in asa fel pentru a face pe ceilalți  sa se simta confortabili.

Uneori, acest mesaj este implicit (cum sa iti porti parul, hainele, de exemplu), iar uneori este direct („Nu ma intereseaza daca nu vrei sa îmbratisezi bunicul, este nepoliticos daca nu o faci! ”), dar este mereu acolo, toți l-am avut.

Astfel ca nu este de mirare ca celor mai multi dintre noi le este greu sa defineasca limite adecvate cand suntem adulti. Nu vrem sa jignim sau sa ranim pe altii, chiar si atunci cand evitarea insemna ca  cele din urma sa ne ranim pe noi insine. Am fost invatati  de la o varsta frageda sa punem sentimentele altora inaintea nevoilor noastre.

Ca adult, daca vrei sa traiesti o viata care este cu adevarat a ta, aceasta nu mai este o strategie sanatoasa sau eficienta. Copil fiind nu aveai de ales,dar ca si  adult ai!

Ce sunt limitele personale ? (personal bounderies)

Sunt pur și simplu liniile pe care le trasam pentru noi insine in ceea ce priveste nivelul nostru de confort in preajma celorlalți. Granitele tale vor viza toate zonele care sunt esentiale pentru tine, si sunt de obicei concentrate pe:

• contact fizic – de exemplu, unii oameni sunt „huggers”, se simt confortabil sa fie pupaciosi, si sa imbratiseze pe toata lumea, dar este posibil ca tu sa nu te simti confortabil sa imbratisezi o persoana pe care tocmai ai  cunoscut-o.

• relatii si interactiuni personale – comunicarea este cheia interacțiunii umane, dar CUM spunem este la fel de important ca CE spunem (dacă nu mai mult) Ai dreptul de a defini ce este acceptabil si ce nu, in ceea ce priveste continul, si modul in care oamenii iti vorbesc – de ex. nu vrei ca un prieten sau membru al familiei sa iti vorbeasca « de sus »

• propriul tau spatiu  personal – ai dreptul de a alege cu cine petreci timpul, cine iti intra in casa cand esti acasa, sau chiar si cand nu esti acasa.

Daca ti se pare dificil, sau nu ai de unde sa incepi sa iti definesti limitele, incepe prin a  lua fiecare domeniu al vietii, relatii, comportamente, care iti plac vs care iti creaza disconfort. Uite cateva exemple de unde poti incepe :

  • Limite  emotionale (pentru a proteja starea, si bunastarea ta emotionala si mintala)
  • Limite fizice  (protejeaza spatiul personal )
  • Limite la locul de munca (protejarea capacitatii de a ne face munca fara interferente, sau drame fara sens )
  • Limite materiale (protejarea bunurilor noastre personale si materiale)
  • Limite de timp (protejarea utilizarii, si mai ales a utilizarii necorespunzatoare a timpului nostru)
  • Limite de energie (protejarea energiei tale personale, alegand in mod constient pe ce o « cheltuiesti » si pe ce nu )

Limitele noastre personale nu trebuie sa fie comunicate pentru ca ele sa existe! Cu totii avem liniile noastre de disconfort. Ele sunt acolo, indiferent daca le spui sau nu altora despre ele! Totusi, granitele  noastre personale sunt mai probabil sa fie încalcate daca nu le comunicam, clar si din timp !

Aici este partea care este mult mai putin discutata, deci hai sa vorbim despre elefantul din camera 😊, pentru ca de aici apar de obicei provocarile, si… renuntam!

Stabilirea limitelor insemna pur si simplu comunicarea nevoilor tale de interactiune sanatoasa cu altcineva. Este un proces simplu, care nu este intotdeauna ușor. Nu toata lumea va aprecia, sau intelege, limitele tale, sau motivele tale pentru a le stabili. Dar daca nu stabilesti si comunici acele limite, cu siguranta nu te poti astepta ca ele sa fie  respectate!

Adesea este nevoie de curaj si putere pentru a stabili limite, dar atunci cand faci asta, te vei simti confortabil, stiind ca iti e clar ce este acceptabil, si ce nu. Nevoile tale au fost comunicate, si dacă cineva alege să-ți încalce limitele după aceea, ai fi în dreptul tău de a crea mai multă distanță între tine și acea persoană. Ceea ce s-ar putea sa descoperi  destul de repede, este ca oamenii care sunt cel mai deranjati de limitele tale stabilite si comunicate, sunt exact cei care au beneficiat de faptul ca nu le aveai. Read that again !