Sfarsitul anului – ce se termina si ce incepe?

Ce este o evaluare anuala personala?

Ce este o evaluare personala de sfarsit de an, si de ce ar trebui sa ai una, te intrebi?

Daca ai un background corporativ si acest lucru iti face stomacul sa se simta…ciudat, imi cer scuze, inteleg. Iti promit ca nu trebuie sa fie asa !

Daca habar n-ai ce inseamna expresia de mai sus, bravo tie , curiozitatea va fi un instrument uimitor pentru tine in acest proces !

Mai simplu spus, o evaluare personala de sfarsit de an este despre a-ti dedica timp, pentru a te opri si a reflecta la ultimul care trece/ a trecut.

De obicei incepe cu ceva simplu precum „Ce s-a intamplat in ianuarie? Februarie? ” , si ar putea evolua in intrebari mai complexe si mai provocatoare precum „Ce m-a facut sa ma simt in viu ?”, „Cat de des am ras liber, fara griji sau frica”?

Acest proces este pentru tine, daca macar o singura data, in ultimele saptamani te-ai trezit spunand- Nu am nici o idee, unde sa dus anul acesta ?

Acest proces nu este doar o calatorie pe calea amintirilor pe care o faci singur acasa sau intr-un workshop.

In timpul unei evaluari personale, faci un bilant al momentului si lucurilor din acest moment, cum te-ai schimbat in ultimul an, identifici traiectoria pe care te afli, si incerci sa-ti dai seama: unde vrei sa mergi de acum ?

In plus, este un exercitiu incredibil de util pentru a te asigura ca rezolutiile tale pentru noul an, -in cazul in care ai unele- de data aceasta dureaza in sfarsit mai mult decat pana pe 19 ianuarie.

Daca nu te opresti niciodata sa te uiti unde te afli acum, si incotro te indrepti, atunci toate imbunatatirile pe care le urmaresti – sa fii mai productiv, sa obtii in sfarsit acea promovare, sa-ti imbunatatesti relatiile, sau pur si simplu sa castigi mai multi bani – te-ar putea duce usor la locul nepotrivit, destul repede.

Cel mai important lucru pentru o evaluare anuala este timpul. Timp concentrat. Efectuarea unei evaluari anuale poate dura cateva ore.

Bineinteles, ai putea sa tai acest timp, si sa incerci sa faci totul la o cafea de maxim 45 de minute, dar scopul exercitiului este sa te opresti, si sa-ti iei un moment pentru a-ti examina viata, lucru care merita sa petreci timp, cu tine, pentru tine. (2-3 ore este o estimare mai realista pentru timpul de care vei avea nevoie).

Ce instrument ar trebui sa utilizezi pentru evaluarea ta anuala? Trebuie sa utilizezi un instrument specific? Trebuie sa participati la un atelier ?

Raspunsul este: nu, nu trebuie neaparat, o poti face singur, o poti face acasa, si poti folosi hartie simpla si un stilou.

Deci, de ce totusi recomand sa o folosesti cu un instrument, sau sa participi la un workshop intr-un mediu organizat?

Stiu ca iti cunosti viata, ce s-a intamplat, ce ai reusit sa faci si ce nu. Cu toate acestea, o multime de studii, si propria mea experienta au demonstrat ca lucrurile scrise au valente diferite, decat doar sa te gandesti la ele. Scrierea lor intr-un mediu organizat ghidat va ajuta la clarificarea lor, si va crea o vizibilitate mai buna. Este mai usor sa-ti imaginezi un viitor pe care ti-l doresti, atunci cand stii exact unde esti, cum te-ai schimbat in ultimul an, si unde vrei sa mergi de acum.

Aminteste-ti ca singurul lucru pe care il poti controla este procesul si contributia ta, nu rezultatul vietii. Viziunea ta se poate schimba pe masura ce faci progrese, si asta e OK.

Sa ai o harta a modului in care vrei sa arate viata ta peste un an este cel mai bun mod de a inchide anul care trece si de a incepe noul an, imputernicit sa traiesti viata pe care o meriti si la care visezi !