Ce este gandirea sanatoasa?
Gandirea sanatoasa NU inseamna gandire pozitiva. Toti avem deja supradoza de toate speach-urile cu gandeste poztiv.
Nimeni nu poate privi lucrurile pozitiv tot timpul. Uneori se intampla lucruri rele, iti pierzi locul de munca, te certi cu cineva drag, sau pierzi pe cineva iubit. Este normal si sanatos sa te simti suparat, si sa ai ganduri negative atunci cand se intampla aceste lucruri.
Gandirea sanatoasa inseamna a privi intreaga situatie, cu toate elementele ei, parti pozitive, parti negative, si partile neutre… si abia apoi sa ajungi la o concluzie, si sa iei decizii.
Cu alte cuvinte, gandirea sanatoasa insemna a privi viata, si lumea in mod echilibrat! Nu prin orchelari roz tot timpul.
Te-ai gandit vreodata cat de mult poti influenta gandurile tale, starea ta de sanatate mintala si fizica?
Ceea ce iti spui despre o situatie iti afecteaza modul in care te simti ,si ceea ce vei face. Uneori interpretarea ta asupra unei situatii poate fi usor, sau mai mult distorsionata. E posibil sa ai tendinta sa te concetrezi doar pe aspectele negative – acest lucru este normal si de asteptat. Cu toate acestea, atunci cand interpretezi situatia prea negativ s-ar putea sa te simti si mai rau si sa reactionezi in moduri care nu iti sunt deloc utile pe termen lung.
De aici si cliseul cat se poate de adevarat- nu lua decizii cand esti nervos sau flamand.
Din fericire, există strategii specifice de coping pentru a ajuta la gestionarea gandurilor dificile, si un coach te poate ajut sa nu lupti singur cu ele.
Pentru mai multe informatii despre legaturile dintre ganduri si modul in care ele iti influenteaza viatate astept la o discutie.
Tu gandesti pozitiv sau sanatos?
Cat e ziua de lunga gandurile ne alearga prin minte. Imagineaza-ti ca este la fel ca in trafic, uneori vezi drumul clar si liber, alterori dai de un blocaj si… devii nervos, intarzii si mai si injuri una buna. Desi de cele mai multe ori nu ne dam seama, acest high-traffic al gandurilor are un impact psihologic – ne face sa ne simtim anxiosi, deprimati sau, in general, stresati.
Spre deosebire de masinile din traficul de dimineata, gandurile tale, doar pentru ca ele apar si fac galagie, nu insemna neaparat ca si reprezinta o realitate obiectiva. Ele sunt adesea mai mult un fragment al imaginatiei noaste, decat o observatie a vietii reale.
Pentru o viata fara blocaj in traficul gandurilor- este necesar sa nu crezi chiar tot ceea ce gandesti. Da, stiu, daca auzi asta pentru prima data suna ciudat, dar te asigur ca nu e o doar idee non-conformista de coaching.
Oamenii au tot felul de ganduri tot timpul. O persoana obisnuita va avea de obicei mai mult de 6.000 de ganduri într-o singura zi, sugereaza cercetarile creierului uman.
Majoritatea timpului ne directionam conștient gandurile, in functie de un task sau eveniment major, sau prioritatile zilei, saptamanii sau perioadei din viata noastra. Insa, mai des decat am crede gandurile noastre apar de te miri de unde, de parca ar avea o treaba a lor.
Aceste ganduri pot fi pozitive, negative sau neutre. Si atunci care e problema? Ei bine, ceea ce subestimam, este cat de mult ne INFLUENTEAZA, atunci cand sunt ganduri de auto critica, si induc stres fara sa ne dam seama. Ganduri ca : eu nu fac nimic niciodata bine; seful meu crede ca sunt un idiot; sau, nu voi primi niciodata promovarea aceea, fata aceea nu se va uita niciodata la unul ca mine sau nu voi fi niciodata fericit in relatii.
Te provoc sa fii atent la gandurile tale. Sunt sigura ca veți observa ca de multe ori nu crezi in mod rational unele dintre ele. De exemplu, s-ar putea sa crezi ca nu vei obtine niciodata acea promovare si pe moment vei simti ca este adevarat.
Cu toate acestea, atunci cand reflectezi asupra vieții tale, perioadele trecute, iti vei da seama ca acest gând nu prea are sens. De fiecare data cand ai depus efort consecvent pentru ceea ce ti-ai dorit ai reusit sa iti atingi telul. Aminreste-ti ca cea ce simti nu este neaparat adevarat.
Modul simplu (observa ca am spus simplu nu usor) de a slabi orice gand sau convingere stresanta, este observatia. Observa conflictul, contradictia, dintre adevarul gandit si realitatea rationala din jurul tau. „Trucul” acestei metode simple este perseverenta.
Incepe cu a recunoaste gandurile tulburatoare, care vin in mod repetat in minte. Doar observa-le! Apoi trece-le prin filtrul realitatii, si rationalitatii.
Atunci va trebui doar sa iti amintesti ca doar pentru ca gandesti un lucru, acela nu este neaparat si real. Odata ce poti face acest pas, vei putea gasi si contra-argumente. Cum ar fi, nu numai ca sunt bun la ceea ce fac azi, munca mea este apreciata, si stiu clar spre ce pas urmator ma indrept.
Odata cu repetarea, gandul subiectiv, inexact si suparator va deveni din ce in ce mai putin puternic, pana ce nu il vei mai crede deloc. Astfel va fi inlocuit cu ganduri care ne reprezinta realmente, si sunt legate de realitatea rationala nu de presupuneri provenite din anxietate.
Sa inveti cum sa iti gesitonezi gandurile, convingerile si emotiile devine astfel cheia spre o viata implinita.