Psiholog sau Coach, ce fac ei si de care ai tu nevoie in acest moment?

Intrebarea vine de la sine si este indreptatita, granita dintre cele doua profesii poate parea uneori destul de fina sau neclara pentru multi.

Psihologul este un profesionist care examineaza in mod deosebit cauzele din trecutul tau care te-au adus in situatia prezenta.

Psihologia, ca si forma de terapie, trateaza in special trecutul si traumele unei persoane.

Psihologul va cauta sa te ajute sa intelegi ce anume din trecutul tau a contrinuit la situatia ta de astazi, ce anume trebuie reparat si/sau vindecat astfel incat prezentul tau sa devina mai putin dificil si sa nu mai para atat de sumbru uneori.

Psihiatrul este doctor, este singurul care iti poate prescrie medicatie de exemplu pe cand psihologul este terapeut.

Cand sa aleg un psiholog? Atunci cand vrei sa afli cum ai ajuns in situatia in care te afli acum, ce anume sa intamplat si cum anume iti influenteaza viata si deciziile de azi.

Coach-ul este un profesionist care priveste situația ta actuala ( cu bune si cu rele) și ceea ce vrei sa obtii in viitor. Te ajuta sa identifici ce este cu adevarat important pentru tine si te ajuta sa iti construiesti o viata care respecta aceste prioritati.
In procesul de coaching se discuta in mod deosebit despre prezentul tau si planurile tale de viitor.

Coaching-ul este un parteneriat egal in care tu din potizia de client definesti subiectul si aria la care iti propui sa lucrezi iar coach-ul te ajuta prin intrebari deschise, sa iti descoperi propriile raspunsuri, astfel in baza a ceea ce este cu adevarat important pentru tine vei putea face pasi necesari spre viata care ti-o doresti in viitor.

Chiar daca un coach te va lasa pe tine sa vorbesti (ca și psihologul de altfel) scopul lui este de a te provoca prin intrebarile lui astfel incat tu sa descoperi perspective noi asupra situatiilor de viata, astfel solutiile cele mai potrivite pentru tine vor aparea mai repede si mai usor.

Un coach, conform codului etic, nu iti da niciodata sfaturi. Tu esti expertul vietii tale, ce face un coach bun este sa te inspire, sa te motiveze sa obtii ceea ce iti doresti cu adevarat prin fortele tale cu ajutorul tehnicilor de coaching. Un coach bun este un bun ascultator, este present, empatic, intuitiv si creativ, si inainte de toate este alaturi de tine pe drumul tau.

Cand sa aleg un coach?

Poti apela la un coach certificat atunci cand vrei sa iti imbunatatesti aspect ce tin de viata ta, de business, de relatii, cariera sau pur si simplu iti doresti sa te dezvolti tu personal, sa iti atingi potentialul maxim, sa devii mai productiv sau sa dobandesti un mai bun control al vietii tale pentru a atinge noi obiective personale sau profesionale.