Strategii de problem solving- in viata de zi cu zi

Si tu le folosesti, dar te ajuta ?

Lucrez cu oamenii de cand am inceput sa muncesc. Intr-un fel sau altul, de pe varii functii si pozitii am fost mereu in situatii in care succesul meu, si al muncii mele a depins mult de interactiunile intre oameni, fie ele personale sau profesionale.  

Multi timp m-a condus intuitia, apoi am invatat una alta, doar observand si deducand ce funtioneaza si ce nu. Cu timpul, cursurile si formarile mi-au confirmat ceea de viata de zi cu zi, personala si profesionala o facuse deja. Toti avem un numar limitat de reactii la situatiile de viata, fie ca ne dam seama fie ca nu.

Iata cele care le vad eu, si m-ar bucura sa imi spui daca din experienta ta gasesti o categorie noua. 

  • Do nothing, worry later  sperand ca daca stai destul de mult la o distanta destul de mare de situatie, atunci ea se va rezolva de la sine si tu nu va trebui sa faci, decizi, sau simti nimic. Cu totii am avut cate o situatie de viata in care a tinut, ca deh…speranta moare ultima. Dar daca esti sincer cu tine, stii ca tot ce faci este sa pierzi timp fara o decizie sau rezolvare anume, iar in cele   din urma lucrurile, sau oamenii vor lua o directie fara implicarea ta. Lumea nu se opreste din miscare doar pentru ca noi am decis sa ne facem ca ploua!
  • Reactionezi  incepi sa vezi situatii de viata , decizii si directii doar dupa cateva suturi in dos, doar dupa ce lucurile deja sunt pe un fagas complicat… ca doar ai sperat ca nu trebuie sa faci, decizi si simti nimic, nu? De cele mai multe ori vei constata ca ai pierdut sanse, idei, oportunitati sau chiar relatii personale sau profesionale, exact cu aceasta strategie, din frica.  Better later than never, nu e strategie rea, dar nici cea mai buna! 
  • Observi si actionezi   pe principiul “fix it before it breaks”   stii deja ca daca reactionezi, doar atunci vei reusi sa fii cu un pas inainte. Ca si cand viata te traieste pe tine nu tu pe ea. A fi destul de atent la noi si la cei din jur sa ne obervam ganduri, emotii, reactii, directii si relatia intre ele, este un mare pas inainte spre o viata a TA  pe care o traiesti TU! 
  • Decizi ca ai curaj , cam toti ajungem la acesta strategie dupa ce am petrecut ceva timp ( posibil ani de zile) in cele enumerate mai sus. Lumea aceea care nu se opreste din miscare, daca ii dai o sansa, te invata  multe, trebuie doar sa traiesti, activ, atent si intentionat.  Pe drum, cu suficient exercitiu de obervatie si cu muschii decizionali  deja formati, ti-a mai crescut ceva numit curaj. Curajul de a trai viata in termenii tai.  Curajul de a crea si mentine limite personale. Curajul de a lua decizii grele. Curajul disconfortului pe termen scurt, in beneficiul visului de termen lung. 

Daca obervi o alta strategie la tine, m-ar bucura sa  ne-o impartasesti, pana atunci iti doresc Curaj !