Un Craciun imperfect…

Ne luptam tot anul sa devenim ceva sau cineva. Daca suntem norocosi, suntem pe drumul ales de noi, nu impus de cineva sau de societate. Vine  Craciunul, și  tot ceea ce ne dorim, tot ceea ce simtim, este sa fim noi insine, fara scuze si explicatii, in timp ce lumea insa pare ca se da peste cap sa aibe un Craciun perfect… iar tu, tot ce vrei este sa dormi pana nu mai poti , dupa un an de overworking, overthinking and over-worrying? Iti suna cunoscut? 

Brusc peste tot sunt numai fotografii perfecte de Craciun, mese aranjate la dunga si lumanari parfumate. Brusc si cea mai de cariera femeie vrea sa devina gospodina perfecta, si tipul care tinea ieri sedintele de management, azi cauta disperat bradul perfect si atarna cele mai cele luminite pe casa… ca doar toata strada trebuie sa vada ce an de success a avut! 

Ce poti face atunci cand viata ta, sau cel putin versiunea ta actuala nu se aliniaza cu asteptarile de perfectiune? Cum supravietuiesti unui Craciun imperfect?

Poate ca, in spatele fiecarei mese perfecte este o mama care nu vrea altceva decat sa isi vada familia adunata, si fericita. Poate ca, tipul ala care de 2 zile se chinuie cu liminitele nu vrea altceva decat sa isi vada sotia fericita. Craciunul ii aduce aminte de mama ei, care nu mai este printre noi. Poate ca femeia de afaceri suprasolicitata, pur si simplu nu gaseste o alta forma de a se deconecta mental de la `a face`, si e fericita sa schimbe ecranul calcultorului cu cel al cuptorului.

Poate ca, in spatele fiecarei imagini perfecte de Craciun exista o realitate mai putin perfecta, si este perfect in regula sa fie asa! Poate ca este timpul sa ne permitem sa nu insistam la un Craciun perfect, ci sa fie un Craciun exact cum ai nevoie, acum.

Nu este absolut nimic in neregula cu pozele frumoase de Craciun, cu babka perfecta facuta timp de 8 ore, si nici cu luminitele, sau colindele pe repeat, asa cum nu este nimic in neregula cu tine, daca anul acesta te chinui doar sa iti gasesti feelingul de sarbatoare si nu prea iti iese, sau pur si simplu te simti prea imperfect pentru toate acestea. 

Ultimul lucru care ar trebui sa aduca Craciunul este si mai multa presiune pe tine. Craciunul este al tau, este in puterea ta sa decizi cum arata, ce insemna si cum il traiesti. Permrite-ti sa fie asa cum ai nevoie ACUM  sa fie!

Daca ai nevoie sa fie despre colinde, ciocolata calda, si oameni faini si galagiosi …sau daca ai nevoie sa fie despre de a visa pe canapea despre destinatii de concediu, cu mult soare si mare. E OK, nici o varianta nu e mai putin buna ca cealalta!

Anul acesta, mai mult ca oricand lasa Craciunul sa fie despre tine, fara explicatii si scuze. Da-ti voie sa te incarci, sa dormi, sa te vezi cu oameni dragi si doar cu ei, sau nu.  Da-ti voie sa fie Craciunul despre confortul tau mental, si emotional!