Ce am invatat intr-un an de lucru la visul meu

31 Ianuarie marcheaza primul meu an de activitate formala de life coach. Am inceput plina de  entuziasm si elan, si la fel de plina de indoieli si frici. Mi-as dori sa pot spune ca a existat un vis clar si bine definit pentru activitatea mea, dar realitatea este ca au fost multe vise, visuri si idei, probabil prea multe idei pentru inceput…

Anul acesta a fost un rollercoaster superb, plin de momente de bucurie si indoiala. Pe masura ce imi revizuiesc anul, experientele, lectiile, tipic mie… ajung la o lista. Asadar gasesti mai jos o lista de lucruri pe care le-am invatat de-a lungul acestui an, in speranta ca poate ajuta pe cineva care sta de ceva vreme intre indoiala, si curajul de a incepe. Acestea sunt ale mele, dar cunoscand amalgamul de emotii, frici, sperante si provocari, cred ca se aplica si pentru visul tau.

Uneori iti va fi frica, este OK – Sa iti planifici visurile este distractiv, incitant, si… te mentine in siguranta.  Sa le transformi in realitate este mai greu, mai infricosator si mai dificil decat ti-ai fi putut vreodata imagina in faza de planificare. Unele lucruri  merita sa fie facute in ciuda fricii, si astfel vei deveni curajos, altele nu.  Acorda-ti timpul necesar pentru a-ti defini ce este negociabil si ce nu, pentru tine.

Planul tau se va schimba si este OK – Realitatea afacerii tale poate sa nu arate ca visul pe care l-ai avut inainte de a începe. Schimbarea nu inseamna ca ai renunțat la visul tau.

Cere si accepta ajutor – O afacere de succes este rareori construita pe model de one-man-show, ai nevoie de sprijin. Profesionisti, consilieri sau mentori platiti, gaseste ceea ce ai nevoie, accepta ajutorul. Aminteste-ti ca familia si prietenii tai s-ar putea sa nu fie intotdeauna consilierii potriviți. Ei te iubesc, te vor in siguranta si fericit si asta le poate ingreuna obiectivitatea sau impartialitatea. Asta nu insemana ca trebuie sa faci totul de unul singur.

Continua sa inveti, continua sa cresti – Exista intotdeauna ceva nou de invatat, chiar si atunci cand crezi ca ai invatat si inteles totul. Nu e asa! Nimic nu creste in zona ta de confort. Este usor să faci ceea ce este cunoscut și confortabil. Nici eu, nici afacerea mea nu par sa creasca din acest loc. Nici visul tau nu va creste.

Da-ti timp – Va dura pana sa te simți confortabil cu noua ta identitate profesionala. Mi-a luat timp sa ma prezint life coach. A fost nevoie de multa practica pana sa fiu OK cu faptul ca oamenii nu mereu stiu ce este un life coach, si de ce au nevoie de unul. Practica ajuta. Indiferent de visul la care lucrezi, daca este ceva nou, mai putin obisnuit sau destul de tehnic s-ar putea sa ai cateva momente de disconfort si este normal. Practica este ceea ce te face  sa te simti confortabil cu noua ta identitate.

Aminteste-ti de ce ai început – A-ti aminti de ce ai început este cel mai important lucru pe care il poti face intr-o zi proasta. Totul arata mai bine dupa cateva respiratii adanci, un somn bun , o cafea tare si  motivul pentru care ai pornit la acest drum. Visul tau face parte din tine, din cine est tu si„Lumea are nevoie de acel dar special pe care doar tu îl ai. ` (Marie Forleo)

Ai incredere in tine – La fel ca si parintii tineri, cateodata vei dori ca cineva sa-ti spuna ce sa faci. Insa, la fel si ca in cazul parintelui, nimeni nu poate cunoaste visul/afacerea ta mai bine decat tine.  Intuitia si viziunea ta iti vor fi cei mai buni parteneri de drum.

Indoielile sunt normale – Incearca sa nu iei decizii mari in momente de panica, sub presiunea termenelor limita sau greutatilor financiare.  Calmul si pragmatismul sunt baze necesare pentru orice decizii importante. Greselile si esecurile sunt cei mai buni profesori ai tai, invata de la ei.

Fii pregatit pentru munca ,uneori multa si grea – Totul necesita timp, nu renunța la primul obstacol, sau al doilea, sau al treilea.

Sunt extrem de mandra si recunoscatoare pentru tot ceea ce am realizat si invatat in acest an. Astept cu nerabdare sa construiesc pe fundatia lectiilor invatate, stiu ca vor veni altele in anul urmator.

Urmeaza sa reinventez putin, lucrez mai mult, invat si mai mult si anul care vine, sa crestem impreuna.

Si la fel va doresc tutror celor care a-ti reusit deja sa treceti de teama primelor reactii si de frica esecului din start. Iar daca esti inca acolo, ezitand si doar visand  sper ca aceste lectii sa te ajute sa incepi, eu sunt aici sa te ajut sa continui.