Doar o zi grea

Cei mai optimisti din fire (sau optimisti cu multa munca) ajung sa fie blamati, fie pentru ca vad totul roz, fie pentru ca tocmai au o zi in care bula nu e tocmai roz…

Oare chiar este nevoie sa fie sau una sau cealalta?

Oare chiar trebuie sa vedem optimismul ca un cliseu, ceva romantat la o extrema, si nu doar ca pe un mod echilibrat si sanatos de a vedea viata si situatiile?

Eu cred ca optimismul este la inceput o alegere constienta si intentionata, apoi cu exercitiu care devine un mod de gandire, un filtru de citire a vietii, un ghid in modul in care ne luam deciziile si in care traim.

Nu, nu insemna ca totul e mereu roz, ca vedem binele in chiar tot, mereu, sau ca noi nu avem zile grele, disconfort, lectii de invatat, sau momente dificile de in viata. 

Oriunde suntem pe drumul nostru de viata, cel mai important este sa ne dam voie sa fim ceea ce suntem, sa simțim ceea ce simtim, fara a dramatiza , fara a exagera si fara a incerca sa le facem mai mici si mai rozalii, doar de frica de a nu parea destul de optimisti, asa cum ne stie lumea.

Pentru ca stiu ca nu e mereu usor- uite cateva intrebari obiective care ne ajuta sa ne pozitionam mai departe de drama, si mai aproape de gasirea solutiilor :

  • Care este cel mai rau lucru care se poate intampla? ( in situatia ta data)
    • Este aproape magic modul in care recunoasterea temerilor  noastre cele mai mari ne ajuta defapt! Sunt sanse mari ca cel mai rau lucru care se poate intampla sa nu fie chiar ATAT de rau. De cele mai multe ori aceasta intrebare devine cel mai bun punct de pornire pentru a vedea solutia. Solutiile de cele mai multe ori ni le construim, nu le gasim gata preparate!
  • Este intradevar nevoie sa o rezolv singur(a), sau ma poate ajuta cineva?
    • Este normal ca sub presiune sa simtim ca e greu, si ca nu stim incotro, insa amintindu-ne ca toti din jurul nostru au trecut prin situatii cel putin asemanatoare , inclusiv noi probabil, ne aminteste ca este doar o perioada, si nu trebuie neaparat sa trecem prin ea singuri. Da-ti va voie sa cereti si sa acceptati ajutor!
  • Ce as spune cuiva in situatia mea?
    • Daca ne imaginam o persoana apropiata in aceasta situatie de cele mai multe ori se va schimba perspectiva, vedem alte solutii. (incercati!)  Astfel, brusc avem o lista de optiuni care parca atunci cand eram noi in centrul situatiei, nu se vedeau la fel de clar.

E prea vara si prea soare si prea frumos sa lasi orice stare sau situatie sa te convinva ca ai o viata rea cand de fapt ai doar o zi mai grea!