Raftul cu ganduri
In acest colt, pe care l-am denumit „Raftul cu Ganduri” reunim acele idei pe care le adunam in urma intalnirilor sau interactiunilor cu voi.
Sunt idei care vin de la voi, de la oameni in pocesul lor de dezvoltare, la un moment de impas, cele care au adus acel moment de «la asta nu m-am gandit », ei ne-au impartasit gandurile, neclaritatile lor si ne-am gandit ca mai poate ajuta pe cineva.
Trainerul certificat | Life coach-ul | Expertul nostru in comunicare de serviciu, adica Ingrid, mereu se straduieste ca sa gaseasca cate o intrebare, care te pune pe directia potrivita in gandirea ta, folosind unelte cunoscute din domeniul life coaching-ului, self management-ului sau al time management- ului, in functie de nevoie.
In speranta ca vei gasi ceva inspirational, te invitam sa rasfoiesti filele de pe acest raft virtual, si in cazul in care ai dori in mod special sa citesti despre ceva anume, nu ezita sa ne impartasesti ideile tale!
Ne-ar face deosebita placere sa discutam exact acele lucruri care va intereseaza!
Sfarsitul anului – ce se termina si ce incepe?
Ce este o evaluare anuala personala? Ce este o evaluare personala de sfarsit de an, si de ce ar trebui sa ai una, te intrebi? Daca ai un background corporativ si acest lucru iti face stomacul sa se simta…ciudat, imi cer scuze, inteleg. Iti promit ca nu trebuie sa fie asa ! Daca habar n-ai ce inseamna expresia de mai sus, bravo tie , curiozitatea va fi un instrument uimitor pentru tine in acest proces ! Mai simplu spus, o evaluare personala de sfarsit de an este despre a-ti dedica timp, pentru a te opri si a reflecta la ultimul…
Curajul de a alege disconfortul si bucuria
La prima vedere suna ciudat poate : ce sa caute bucuria si disconfortul pe aceeasi parte a alegerilor ? Din propria experinta, si din discutiile cu clientii mei, pot spune ca pentru cei mai multi dintre noi este la fel de greu sa alegem bucuria, pe cat ne este greu sa alegem disconfortul. In zilele noastre confortul unei vieti moderne, a solutiilor rapide ne-a eliminat disconfortul. Avem casa, masa si WIFI , suntem ok, fiecare in treaba lui. Ce ne-a mai eliminat stilul modern de viata este toleranta la disconfort, pentru ca el este inevitabil pana la urma. Lucurile mici si mari se…
Limite personale- ce sunt si ce facem cum ele ?
De cand eram copii, ni se spunea sa ne modelam, sa nu incurcam, sa nu deranjam… si sa ne comportam in asa fel pentru a face pe ceilalți sa se simta confortabili. Uneori, acest mesaj este implicit (cum sa iti porti parul, hainele, de exemplu), iar uneori este direct („Nu ma intereseaza daca nu vrei sa îmbratisezi bunicul, este nepoliticos daca nu o faci! ”), dar este mereu acolo, toți l-am avut. Astfel ca nu este de mirare ca celor mai multi dintre noi le este greu sa defineasca limite adecvate cand suntem adulti. Nu vrem sa jignim sau sa…
Negativity bias
Mai toti am auzit povestea (neurostiinta defapt!) care zice: creierul nostru este facut cumva sa vada mereu negativul mai de impact decat lucrurile pozitive din zilele noastre, si de fapt asa ajungem sa ne vedem viata. Insa nu inceteaza sa ma surprinda cat de profund si neobservat se instaleaza in vietile noastre. Trei clienti, trei povesti de viata diferite,trei tari, culturi si background-uri diferite in ultimele cateva zile si plecand de la teme de lucru diferite in procesul nostru de coaching, am ajuns cumva in acelasi loc. Acela in care ne trezim descurajati, confuzi si uneori foarte obositi. Aceste trairi sunt…
Strategii de problem solving- in viata de zi cu zi
Si tu le folosesti, dar te ajuta ? Lucrez cu oamenii de cand am inceput sa muncesc. Intr-un fel sau altul, de pe varii functii si pozitii am fost mereu in situatii in care succesul meu, si al muncii mele a depins mult de interactiunile intre oameni, fie ele personale sau profesionale. Multi timp m-a condus intuitia, apoi am invatat una alta, doar observand si deducand ce funtioneaza si ce nu. Cu timpul, cursurile si formarile mi-au confirmat ceea de viata de zi cu zi, personala si profesionala o facuse deja. Toti avem un numar limitat de reactii la situatiile de…
Mentalitate. Mentalitate fixă. Mentalitate de creștere.
Intr-un fel sau altul, probabil si tu, la fel ca mai toti, te-ai mai regasit intr-o discutie despre mentalitate sau mindset. Eu inca ma intreb daca cei care vorbesc despre mindset au toti aceeasi conceptie asupra a ce inseamna o mentalitate anume, sau alta. Un mindset, sau o mentalitate, este un set stabilit de valori ale unei persoane cu privire la cultura, prioritati, filozofie, stare de spirit, perspectiva si dispozitie. Poate reflecta viziunea asupra lumii, sau convingerile unei persoane despre sensul vieții. Mie imi place sa ma gandesc la mindset ca la un filtru, un filtru al tau, permanent pornit.…
Cum sa invingi orice indoiala
Toti ne indoim cateodata, toti ne intrebam daca vom reusi, daca suntem destul de buni, destepti, frumosi si devreme acasa. De multe ori e chiar constructiv. Pana ce asta ne face sa vrem sa fim mai buni, mai destepti, frumosi si devreme acasa nu e nici o problema. Dar ce facem cand indoiala joaca in echipa opusa ? Cand indoiala ne opreste de la ceva, ne impiedica sa luam decizii, sa facem pasi importanti, sau sa credem cu adevarat ca meritam. Indoiala poate lua mai multe forme, overthinking sau ruminatul gandurilor si scenariilor la nesfarsit,negative self talk- gandurile negative,sabotajul, stima de…
Eu ce vreau? De ce fac ceea ce fac?
Se vorbeste mult despre cum ne este uneori greu sa ne bucuram de lucurile bune. Ajungem destul repede sa intelegem ca ne opreste trecutul, experienetele mai putin placute si insusi mintea noastra, care stie ca un rau cunoscut e mult mai safe decat un bine necunoscut. Dar ce se intampla cand totul pare a fi in regula, si totusi …? Ce facem cand nu avem nici un motiv obiectiv (extern vorbind) sa ne plangem, si totusi nu ne e bine. Ei bine, aici devine putin mai complicat, ca deh… problemele reale am invatat demult sa le rezolvam… dar ce e de facut cand…
Introvertit sau doar izolat?
Introvertitilor le place sa se autodescopere si sa calatoreasca spre interior. A sta singuri le ofera timp sa gandeasca, si sa faca tot felul de lucruri fara sa fie nevoie sa isi faca griji de reactiile si nevoile altora. Ei astfel se incarca defapt. Intorvertitii sunt autentici, si știu ce vor de, cele mai multe ori. Ei nu duc lipsa de prieteni, pur si simplu le place sa petreaca mai mult timp singuri decat cu alti oameni. Izolarea, pe de alta parte, este despre evadare și evitare. Izolarea ne lasa amortiti, epuizati si de simtindu-ne mizerabil. Oricine se poate izola,…
Cu toate informatiile disponibile, carti si YouTube-ul zilelor noastre, mai avem nevoie de un coach, trainer sau ajutor?
Intrebarea este justificata, si probabil toti ne-am pus aceasta intrebare cel putin o data. De ce as plati ca cineva sa ma invete ceva ce pot cumpara intr- o carte, mai ieftin? De ce as avea nevoie de X sesiuni de coaching, cand pot sa citesc ultimul ghid de “cum sa ai tot ce iti doresti in viata” ? Din pozitia de coach si trainer am si eu o intrebare: ce faci mai bine- in viata ta personala sau profesionala- de cand ai citit acea carte, sau ai inteles acesi pasi ? Cate obiceiuri si tehnici noi ai implementat, sustenabil,…
Restartul de Septembrie, un real ajutor sau o tendinta supraevaluata?
Indiferent ca tu esti cel care se intoarce „inapoi la scoala”, sau ai copii care incep/ se intorc, poate chiar doar cauti o solutie de a trece de la starea de vacanta la un mindset de „inapoi la munca” – septembrie este o luna importanta pentru noi toti. Septembrie aduce un ritm nou, un sezon diferit, creeaza spatiu si timp pentru a ne reevalua obiectivele. Avem tendinta de a intensifica volumul de munca in timpul lunilor mai reci,( toamna si iarna) ceea ce ne permite sa ne relaxam cand vine din nou vremea mai calda – ceea ce explica- de…
Intentional imbalance
Fie ca este viata personala vs. profesionala, sau gestionarea timpului nostru, echilibrulpare sa fie acel tel suprem catre care alergam cu totii. El trebuie sa fie ideal, rotund, perfect, stabil, repetitiv, clar, simplu, sa ne faca fericiti, si daca se poate sa vina de la sine, nu? Eu nu cred in echilibru, nu in ACEL echilibru ideal intre toate elementele vietii voastre. Daca analizam, sincer prea putini dintre noi avem doar 2 elemente de mentinut in echilibru. Balanta noastra reala are vreo 3, 4, 5 sau mai multe componente. Nu e doar un job si viata personala, mai e si…
Psiholog sau Coach, ce fac ei si de care ai tu nevoie in acest moment?
Intrebarea vine de la sine si este indreptatita, granita dintre cele doua profesii poate parea uneori destul de fina sau neclara pentru multi. Psihologul este un profesionist care examineaza in mod deosebit cauzele din trecutul tau care te-au adus in situatia prezenta. Psihologia, ca si forma de terapie, trateaza in special trecutul si traumele unei persoane. Psihologul va cauta sa te ajute sa intelegi ce anume din trecutul tau a contrinuit la situatia ta de astazi, ce anume trebuie reparat si/sau vindecat astfel incat prezentul tau sa devina mai putin dificil si sa nu mai para atat de sumbru uneori.…
Blue monday
Blue Monday-Lunea albastră este numele dat unei zile din ianuarie (de obicei a treia zi de luni a lunii), declarata de o companie de turism a fi cea mai deprimanta zi a anului. Conceptul a fost publicat undeva prin 2005 si se pare ca data a fost calculata folosind o „ecuație” destul de matematica pe baza de date meteorologice) De ce este 𝐁𝐥𝐮𝐞 𝐌𝐨𝐧𝐝𝐚𝐲 cea mai deprimanta zi a anului? Ei bine, in afara de a fi o zi de luni in ianuarie, cu cer gri si natura deloc prietenoasa, unde mai pui ca cei mai mulți dintre noi si-au…
New Year, New Me?
Suntem din nou in acea perioada a anului in care toti avem rezolutii de an nou, si oriunde intorci capul vezi “cuvantul anului” si sloganul “New Year, New Me”. Cumva speram ca acele : “de la anul…”, “de luna viitoare…”, “de saptamana viitoare…”, “de Luni…” (care, culmea, acum se intampla in acelasi timp), ne va da acea motivatie magica pe care nu am avut-o tot anul, sau doar am intalnit-o din cand in cand, numai cat sa ne paraseasca cand avem cea mai mare nevoie de ea. Nu cred ca rezolutiile sunt rele, sau ca ne este imposbil sa ne…
De ce Vision Board-ul (tau) nu functioneaza si ce sa faci?
Ce este un Vision Board? Incepe acea perioada a anului in care tot auzim despre acest Vision Board, fie ca este fizic sau unul virtual, el este defapt un fel de Panou al dorintelor noastre. Ideea a pornit de la conceptul de vizualizare, de a crea o imagine reala, tangibila, a ceea ce ne dorim ca mai apoi asta sa ne motiveze sa ne atingem visurile. Totul frumos pana aici, mai ales daca ai mai si auzit zi citit despre “The Secret”( google it daca inca nu, dar te rog, citeste cu mintea deschisa si rationala). Tehnica vizualizarii in sine isi are beneficiile…
Strategii de productivitate constienta (Mindful productivity) – performanta fara sa te coste sanatatea mintala
Fie ca suntem la lucru, intr-o activitate independenta, antreprenor, freelancer sau altceva, cu totii ne dorim mai mult timp si mai putin stress. Fie ca o numim eficienta, productivitate sau doar spirit practic toti avem nevoie de ceva ce ne ajuta sa cream un echilibru sanatos intre activitatile noastre, si timpul nostru liber, intre ce este nevoie sa facem, si ce ne dorim sa facem. Cum poți aplica principiile mindfulness la locul in activitatea ta, sau la locul de munca? Vestea buna este ca nu trebuie sa meditezi in fiecare zi pentru a experimenta beneficiile productivitatii conștiente, desi daca o…
Stres, alergatura si… sarbatori – cum sa supravietuiesti si sa ramai bine cu tine?
Sezonul sarbatorilor – pe langa cumparturi, trafic infernal, familie, si impachetat de cadouri mai aduce si oaspeti nepoftiti ca stresul, descurajarea, frustrarea, nerabdarea , si uite asa acel spirit frumos de sarbatoare nu prinde viu nici macar pe cel mai cunoscut Nicolae. Iti suna cunoscut? Daca nu, perfect! Esti printre cei norocosi! Fugi la Targul de Craciun, si bea un vin cald si pentru cei mai putin norocosi! Daca esti ca majoritatea dintre noi, atunci te faci deja cu nervii de la intrebarea ”cedoamneiartama sa ii mai inventez ca si cadou lu’ X?”, sau de la ideea de inca o reteta de cozonac perfect , cu miros de…
Mindfulness – O metoda sustenabila de a lucra si gandi
Cred ca omul modern a reusit sa se intreaca pe sine in alergarea dupa success, si-a creat o viata in care nu doar ca totul trebuie sa fie picture-perfect, dar trebuie sa fie si in timp, si in cel mai eficient și productiv mod posibil. Cred cu tarie ca telurile ne fac bine, ca avem nevoie sa ne uitam spre urmatoarele etape, dorinte, visuri si lucram la ele, insa la fel de mult cred ca suntem tot mai multi care am ajuns sa ne propunem prea multe, sa facem totul bine din prima, și uitam sa ne oprim din aceasta…
Nu ma interesează părerea celorlalți
Suntem deja câteva generații care am crescut luptând pentru a ne putea asigura ca nu ne interesează părerea nimănui. Aveam nevoie de asta, o interpretam ca și libertate. Libertate de tot ceea ce am văzut la generațiile anterioare, la părinții noștri, și tot ceea ce știam era ca NU ne mai dorim o viata ca lor. Am crescut, mai toți cu frică de gura lumii și a lu’ Mătușa X și Vecina Y. Am reusit, ne-am câștigat dreptul sa nu ne intereseze ce crede lumea, insa tot acest timp ne-am indepartat de tot, și tot sperând ca astfel evitam critica,…
Sa vorbim deschis si despre partile mai grele in ceea ce priveste dezvoltarea personala!
In ultimii ani tot mai multi am ajuns sa intelegem sensul si rostul unui process de dezvoltare personala. Fie ca este in cadrul unui proces de coaching, consiliere, terapie, sau in mod autodidact, scopul ei fnal este sa ne aduca la cea mai buna versiune a noastra pentru a putea trai viata asa cu ne dorim cu adevarat. Exista totusi greutati? Ceea ce am observat in ultimii ani este ca de multe ori oamenii incep procesul, si vine un moment cand se opresc, se sperie… si dintr-o data se simt coplesiti, apoi renunța la proces, uneori chiar si la ei…
Doar o zi grea
Cei mai optimisti din fire (sau optimisti cu multa munca) ajung sa fie blamati, fie pentru ca vad totul roz, fie pentru ca tocmai au o zi in care bula nu e tocmai roz… Oare chiar este nevoie sa fie sau una sau cealalta? Oare chiar trebuie sa vedem optimismul ca un cliseu, ceva romantat la o extrema, si nu doar ca pe un mod echilibrat si sanatos de a vedea viata si situatiile? Eu cred ca optimismul este la inceput o alegere constienta si intentionata, apoi cu exercitiu care devine un mod de gandire, un filtru de citire a…
Ce am invatat intr-un an de lucru la visul meu
31 Ianuarie marcheaza primul meu an de activitate formala de life coach. Am inceput plina de entuziasm si elan, si la fel de plina de indoieli si frici. Mi-as dori sa pot spune ca a existat un vis clar si bine definit pentru activitatea mea, dar realitatea este ca au fost multe vise, visuri si idei, probabil prea multe idei pentru inceput… Anul acesta a fost un rollercoaster superb, plin de momente de bucurie si indoiala. Pe masura ce imi revizuiesc anul, experientele, lectiile, tipic mie… ajung la o lista. Asadar gasesti mai jos o lista de lucruri pe care le-am…
Un Craciun imperfect…
Ne luptam tot anul sa devenim ceva sau cineva. Daca suntem norocosi, suntem pe drumul ales de noi, nu impus de cineva sau de societate. Vine Craciunul, și tot ceea ce ne dorim, tot ceea ce simtim, este sa fim noi insine, fara scuze si explicatii, in timp ce lumea insa pare ca se da peste cap sa aibe un Craciun perfect… iar tu, tot ce vrei este sa dormi pana nu mai poti , dupa un an de overworking, overthinking and over-worrying? Iti suna cunoscut? Brusc peste tot sunt numai fotografii perfecte de Craciun, mese aranjate la dunga si…
Bau bau-ul secolului XXI- SCHIMBAREA
Ce gand iti vine in minte cand auzi de schimbare? Daca faci parte din marea majoritate a oamenilor, primul gand e mai degraba o emotie, un mic, sau mare disconfort , anxietate, sau chiar un pic de frica? Frica de schimbare? Frica de orice cred. De cele mai multe ori, frica ne impiedica sa actionam. Pur si simplu incepem sa ne gandim la un milion de minciuni (da!) pentru a ne justitica lipsa de actiune. Devenim astfel maestri in a ne convinge de ce nu avem nevoie de schimbare, de ce ne este asa de bine exact asa cum suntem.…
Nu esti atat de deschis la minte pe cat crezi!
Nu vreau sa te insult spunand asta. Se întampla sa fie adevarat pentru aproape toata lumea, inclusiv pentru mine. Daca nu ma crezi intreaba-te: Cand te-ai razgandit ultima data? (Sa ceri chelnerului sa-ti schimbe comanda din legume, la grill in cartofi prajiti, sau schimbarea pantofilor incomozi, cand nu vede nimeni, nu se pune!) Cand te-ai razgandit, ultima oara, cu privire la o parere, sau credinta, care CHIAR conteaza??? Daca iti vine ceva specific in minte,cauta-ne pe facebook si povesteste-ne in comentarii! Daca nu , nici o grija, majoritatea dintre noi nu ne putem gandi la prea multe din prima, pentru…
Gandirea pozitiva vs. gandirea sanatoasa
Ce este gandirea sanatoasa? Gandirea sanatoasa NU inseamna gandire pozitiva. Toti avem deja supradoza de toate speach-urile cu gandeste poztiv. Nimeni nu poate privi lucrurile pozitiv tot timpul. Uneori se intampla lucruri rele, iti pierzi locul de munca, te certi cu cineva drag, sau pierzi pe cineva iubit. Este normal si sanatos sa te simti suparat, si sa ai ganduri negative atunci cand se intampla aceste lucruri. Gandirea sanatoasa inseamna a privi intreaga situatie, cu toate elementele ei, parti pozitive, parti negative, si partile neutre… si abia apoi sa ajungi la o concluzie, si sa iei decizii. Cu alte cuvinte,…
Ce te poate invata animalutul tau?
La un moment dat am fost intrebata: cum ar fi daca te-ai trata pe tine asa cum ai trata un animalut de companie? Am ramas cu sprancenele ridicate …nu aveam animal de companie, ceea ce nu ma prea a ajutat sa raspund. Azi imi e mai usor, am oameni dragi mie cu animalute si am un motan, de la care am invatat multe. La ce ma gandesc ? Hai sa vedem! Daca esti om responsabil si iti iubesti « blanosul» atunci te asiguri ca : este in siguranta are apa si mancare are confortul necesar Dar oare e tot ceea…
Alergi dupa visurile altora sau lucrezi constient la ale tale?
Mai des decat ai crede, se intampla sa preluam inconstient dorintele si visurile celor din jurul nostru. Poate chiar sa fie dificil sa facem diferenta intre ceea ce ne dorim noi, sau ceva ce un prieten drag, o ruda, sau familia isi doreste pentru noi. Cand stim ca celor din apropierea noastra le pasa de noi, si noua ne pasa de ei, apare o incredere implicita. Pana aici totul e normal si constructiv, problema apare atunci cand, fara sa ne dam seama, adoptam aspiratiile lor, fara sa ne intrebam „EU imi doresc asta?” Ti sa intamplat sa fii inconjurat de acei…
Rebelii-te sperie sau te invata ceva
Ca si coach, studiind natura umana , am inteles ca exista multa stiinta si multe modalitati de a imparti personalitatile. Dincolo de teste, si fara a face referire la vre-un mod anume, cred ca toti putem reucunoaste ca una din cele mai interesante, dar si controversate persinalitati este cea a REBELULUI. Un rebel, in multe aspecte este asemanator artistului. Diferenta cea mai evidenta este ca rebelul nu si-a manifestat talentul intr-un singur domeniu, sau poate nu a primit sustinerea necesara, si nu a putut sa faca o profesie din asta. Foarte probabil tipul rebel este cel care are cea mai…
Follow me!