Introvertit sau doar izolat?

Introvertitilor le place sa se autodescopere si sa calatoreasca spre interior. A sta singuri le ofera timp sa gandeasca, si sa faca tot felul de lucruri fara sa fie nevoie sa isi faca griji de reactiile si nevoile altora. Ei astfel se incarca defapt.

Intorvertitii sunt autentici, si știu ce vor de, cele mai multe ori. Ei nu duc lipsa de prieteni, pur si simplu le place sa petreaca mai mult timp singuri decat cu alti oameni.

Izolarea, pe de alta parte, este despre evadare și evitare. Izolarea ne lasa amortiti, epuizati si de simtindu-ne mizerabil. Oricine se poate izola, acest lucru nu este specific introvertitilor, dar poate fi mai greu pentru un introvertit sa faca diferenta, daca are o perioada de izolare, sau este doar o nevoie de timp cu sine.

E nevoie sa vorbim despre acest aspect odata cu sosirea toamnei cu dimineti reci, seri intunecate si mult mai putin soare. Tot mai multi avem tendinta de a anula planuri,evita angajamente sau oameni ,de a petrece tot mai mult timp inchisi in casa. Nu trebuie sa fie neaparat un lucru rau, atata timp cat ne simtim in continuare pozitivi, increzatori, avem dorinte, planuri si oameni in viata noastra.

Cand cineva se izoleaza e posibil sa o faca in urma unor dispozitii depresive, sau stari de anxietate. De multe ori oamenii prefera sa se izoleze pentru ca le este incomod un anumit comportament, au obosit sa mai simuleze ca sunt “ok” ,sau se simt sub o presiune sociala pe care nu o stiu gestiona altfel. Izolarea ajunge sa fie vazuta ca solutie, un mod de a evita stresul vietii.

Fie ca esti intorvertit sau doar ai o perioada in care izolarea pare solutia, pasii de mai jos ar putea sa te ajute sa te simti mai bine.

Intelege cauza! – De ce te izolezi? Esti deprimat, singur, incomod din punct de vedere social? E incomoda intrebarea, dar este important sa fii sincer cu tine. Vorbeste cu o persoana care nu judeca despre cat de usor, sau greu iti este momentan sa interactonezi cu ceilalti. E OK sa ceri ajutor, fie el si profesional. E la fel de OK sa constati ca ai doar nevoie sa fii singur si sa te incarci.

Pastreaza legatura cu o persoana cunoscuta! Chiar daca simti nevoia de a evita oamenii o perioda, suna un prieten, un membru de familie drag, doar cat sa auzi si vocea altcuiva decat a gandurilor tale.

Fa pasi mici! – Iesi la o cafea cu un prieten timp de o ora. Mergi in locuri in care te simti in siguranta, si iti dau confort emotional. Viziteaza-ti familia ( daca te ajuta, nu o face daca nu iti aduce sentimente pozitive!). Nu te forta la interactiuni indelungate, fa pasi mici, lucrurile se vor construi in timp.

Aminteste-ti ca nu esti “desertul zilei”!- Nu poti multimi pe toata lumea si nici nu trebuie! Multi se izoleaza pentru ca s-au saturat sa se simta incomod sau ca ii incomodeaza pe celalti. Nu este o solutie. Incepe mai bine sa spui NU mai des celor care simti ca profita de tine. Spune-ti parerea atunci cand ai una, poate nu iti creste popularitatea dar cu siguranta te va ajut sa te simti tu insuti in preajma oamenilor( daca sunt cei care trebuie, vor intelege). Dezvolta relatii autentice!

Deci, pana la urma esti introvertit, sau cineva care tinde să se izoleze?