Mindfulness – O  metoda sustenabila de a lucra si gandi

Cred ca omul modern a reusit sa se intreaca pe sine in alergarea dupa success, si-a creat o viata in care nu doar ca totul trebuie sa fie picture-perfect, dar trebuie sa fie si in timp, si in cel mai eficient și productiv mod posibil.

Cred cu tarie ca telurile ne fac bine, ca avem nevoie sa ne uitam spre urmatoarele etape, dorinte, visuri si lucram la ele, insa la fel de mult cred ca suntem tot mai multi care am ajuns sa ne propunem prea multe, sa facem totul bine din prima, și uitam sa ne oprim din aceasta rotita. O numim productivitate, eficienta, multitasking, și alte moduri creative de genul… ca doar corporatia, și TEDx-urile ne-au dat destule expresii potrivite.

 Nu este nimic nepotrivit cu a vrea sa fii eficient sau productiv pana acest lucru il faci cu usurinta si lejeritate , FARA a simti presiunea lui “TREBUIE” si a lupta mereu cu timpul!

 In momentul in  care te trezesti ca in timpul zilei iti fug in minte listele pe repeat- toate nebifate, cand in mijlocul unei activitati  tu ești deja cu mintea la urmatoarea si urmatoarele, cand te trezești in trafic sau pe holul biroului cu ” unde ma duceam?”-  atunci pilotul tau automat a preluat demult ziua, saptamana si mintea ta. Nu , asta nu mai este eficienta sau multitasking la nivel inalt! Este o lipsa de prezenta in propria ta viata!!!

Mindfulness, ca tot auzim atat de mult de el in ultimul timp, nu este nimic complicat sau conditionat de 15min de yoga pe zi .  Mindufulness  in viata de zi cu incepe cu a trai si a vedea clar momentul prezent si nu necesita nici un buton magic sau iamginar de Pauza.

Mindfulness pentru mine azi poate insemna doar sa imi beau cafeaua fara telefonul in fata si sa observ ca are parfum de … cafea, si sa observ cum ma face sa ma simt-  fara sa judec, sau sa am orice fel de asteptare.

In aceealasi mod, Mindful productivity- este o productivitate constienta , atenta la tine, o metoda care te ajuta sa fii prezent in mod constinent in tot ceea ce faci. (atent si constient de starile tale mentale, si emotionale in acelasi timp)

De ce este mai eficienta decat listele pe repeat si viteza, in tot ceea ce facem?

 Atentia si prezenta  in tot ceea ce facem ne ajuta in acceptarea gandurilor si sentimentelor chiar in timp ce lucram. Nu ne opreste din ceea ce facem, nu devenim mai putini productivi, dimportiva,  ne da o noua si diferita perspectiva asupra muncii, vietii, procesului de creatie in sine. Ne ajuta sa ne bucuram de munca , de rezultatele noastre si in acelasi timp sa ne intelegem mai bine pe noi insine.

 Astfel evitam sa ne simtim mereu ocupati si pe fuga in schimb ne luam timp sa observam si intelegem sentimentele noastre, iar cand aceste sentimente vin din anxietate sau stress , fie ele la locul de munca sau in viata personala, ne ajuta sa le facem mai bine fata.

Indiferent daca lucrezi pe cont propriu, la un job full time, sau jonglezi mai multe proiecte diferite,  principiile productivitatii constiente te vor  ajuta sa fii mai productiv si creativ.