Stres, alergatura si… sarbatori – cum sa  supravietuiesti si sa ramai bine cu tine?

Sezonul sarbatorilor – pe langa cumparturi, trafic infernal, familie, si impachetat de cadouri mai aduce si  oaspeti nepoftiti ca stresul, descurajarea, frustrarea, nerabdarea , si uite asa acel spirit frumos de sarbatoare nu prinde viu nici macar pe cel mai cunoscut Nicolae. Iti suna cunoscut?

Daca nu, perfect! Esti printre cei norocosi!  Fugi la Targul de Craciun, si bea un vin cald si pentru cei mai putin norocosi!

Daca esti ca majoritatea dintre noi, atunci te faci deja cu nervii de la intrebarea ”cedoamneiartama sa ii mai inventez ca si cadou lu’ X?”, sau  de la ideea de inca o reteta de cozonac perfect , cu miros de colinda si perfectiune. ( asta intre 2 geamuri care TREBUIESC neaparat spalate, da?)

Cand stresul iti bate deja in tample, este greu sa te oprești și sa te regrupezi.   Asa ca iti propun sa previi stresul, ca sa iti dai mai multe sanse sa te bucuri de sarbatori , in felul tau, oricare ar fi acela.  Observa din timp factorii care iti declanseaza emotii neplacute legate de perioada sarbatorilor, si foloseste pasi simpli pentru a lasa loc bucuriei. Uite cateva care ar ajuta  :

  • Recunoaște-ți sentimentele. Daca treci printr-o  perioada mai grea, sau a fost un an plin si te vezi doar dormind 5 zile, e ok. Ai voie.  Nu te poți forța, si nu esti obligat sa te prefaci  ca esti cel mai echilibrat si fericit,  doar pentru ca este sezonul sarbatorilor.
  • Fii realist. Sarbatorile nu trebuie sa fie perfecte, sau la fel ca anul trecut. Pe masura ce familiile se schimba și crestem, tradițiile și ritualurile se schimba și ele. Pastreaza ce e de pastrat, si fii deschis la lucruri noi! Sarbatorile sunt despre tine, nu despre perfectiune!
  • Fii selectiv. Da, sarbatorile sunt si despre familie si prieteni, dar nu esti obligat sa te prefaci ca totul e in regula, daca nu este, Sarbatorile sunt despre oamenii dragi noua, nu despre cei care AR FI FRUMOS sa ne fie dragi.
  • Invata sa spui nu. A spune da atunci cand ar trebui sa spui nu te va face sa te simti ranit și coplesit. Prietenii si colegii vor intelege daca nu poți participa la fiecare proiect sau intalnire. Daca nu este posibil sa spui nu, cand seful iti cere sa faci ore suplimentare, incearca macar sa  elimini altceva din agenda ta pentru a recupera timpul pierdut. A spune Nu poate deveni uneori cel mai bun mod de a-ti spune DA tie si nevoilor tale.
  • Fă-ți timp pentru tine.  Gasete o activitate care iti place, ia o pauza singur. Uneori si 15 minute fara distrageri si ecrane poate sa iti dea suficienta energie, sa faci fata zilei. Gaseste lucruri si activitati, care sa iti reduca stresul si mai ales sa iti aduca bucurie!  

Si nu in ultimul rand, retine ca NU esti responsabil pentru emotiile nimanui, doar pentru emotiile tale!

Sunt curioasa, care sunt sfaturile tale pentru a pastra bucuria sarbatorilor fara presiune? Ar putea fi exact ceea ce altcineva are nevoie sa auda pentru a se bucura de niste Sarbatori reusite! Sharing is caring!