Fie ca suntem la lucru, intr-o activitate independenta, antreprenor, freelancer sau altceva, cu totii ne dorim mai mult timp si mai putin stress. Fie ca o numim eficienta, productivitate sau doar spirit practic toti avem nevoie de ceva ce ne ajuta sa cream un echilibru sanatos intre activitatile noastre, si timpul nostru liber, intre ce este nevoie sa facem, si ce ne dorim sa facem.
Cum poți aplica principiile mindfulness la locul in activitatea ta, sau la locul de munca?
Vestea buna este ca nu trebuie sa meditezi in fiecare zi pentru a experimenta beneficiile productivitatii conștiente, desi daca o faci sigur nu strica, ba dimpotriva. Exista cateva strategii simple prin care poti introduce elemente de mindfulness in zilele tale, astfel incat sa ajungi la performatele dorite fara sa te coste sanatatea mintala.
Iata cateva principii :
Fii prezent – nu lasa ca greseli din trecut, sau ingrijorari legate de lucruri si situatii care inca nici nu s-au intamplat sa iti consume energia si timpul! Poti influenta doar actiunile tale curente, aici si acum, telefonul pe care decizi sa il dai in loc sa il amani pe maine. Conversatia dificila, decizia, sau o situatie data, s-ar putea dovedi mult mai putin dificila decat tot ce ti-ai imaginat de cand o tot amani, just saying.
Fii atent la gandurile si emotiile tale! Nu le judeca, pur si simplu observa, accepta ca ele exista dar nu trebuie sa iti defineasca actiunile, nu trebuie sa iti intrerupa munca, sau sa schimbe focusul de la cele ce ti-ai propus. De fiecare data cand gandurile tale o iau pe aratura, observa-le si revino la ceea ce faceai.
Evita multi-tasking-ul – Ne place sau nu sa reunoastem, oamenii nu sunt facuti pentru multi-tasking! Nu, nici macar noi ,femeile! Ceea ce numim multi-tasking este doar trecerea foarte rapida de la un task la altul, subestimand insa cat focus si eficienta pierdem pentru ca atentia si eficienta nu se aliniaza si ele atat de rapid pe cat credem noi.
Ramai curios . Cercetarile au descoperit ca 98% dintre copii obtin scor ridicat la testele de creativitate, pe cand doar 2% din adulti ajung la rezultate asemanatoare. Scaderea creativitatii la adulti se datoreaza pierderii curiozitatii. Pentru a fi productiv si creativ in acelasi timp asigura-te ca petreci destul timp observand lumea, invatand lucururi noi, punand intreabari ciudate, si ca nu iei nimic de bun doar ptr ca a asa a zis X sau dl Google.
Dezvolta o gandire bazata pe crestere- Growth mindset. Aceasta mentalitate are la baza principiul conform caruia iti poti imbunatati inteligenta, abilitatile si cunostintele cu munca constienta in aceasta directie. Acest growth mindset s-a dovedit fiind solutie nu doar pentru o performata mai buna, dar si a ramane perseverent in ceea ce ti-ai propus, si a te focusa mai mult la ceea ce stii sa faci bine, in loc de a te focusa la ceea ce nu stii sa faci.
Imi propun sa dezvolt detaliat fiecare din strategiile de mai sus, care crezi ca te-ar ajuta cel mai mult?