Perfectionismul aliat sau dusman

Sa vrei ca lucrurile sa fie perfecte nu este teoretic un lucru rau,mai ales in perioada pe care o traim. Cand tot ce vedem este “filtrat” sau, blamat ca nu are “ filtre” . Cine ne-ar putea invinui pentru ca vrem sa ne facem propriul colt de lume cat mai perfect posibil? 

Perfectionismul sanatos este atunci cand te straduiesti sa obtii standarde rezonabile si realiste, care sa duca la un sentiment de satisfactie de sine, si o stima de sine sporita.

 Perfectionismul nesantos depaseste standardele excesiv de ridicate.

Si este condus de frica de esec sau de a dezamagi pe altii. Intr-un fel, este normal sa vrei ca totul sa fie perfect în lumea ta, dar atunci cand incepi sa te astepti ca lucrurile sa fie perfecte, lucrurile ies putin din mana.

Perfectionistii tind sa tina standarde foarte inalte pentru ei si pentru cei dragi. Au tendinta de a vizualiza un rezultat final de succes, si exceleaza in  a mobiliza totul in jurul lor pentru a atinge ce si-au imaginat.

Desi aceasta poate fi o trasatura minunata si productiva, perfectionistii se confrunta adesea cu probleme deoarece devin prea rigizi in gandire, obiective sau standarde.

Contrar aparentelor perfectionismul isi are des radacinile in lipsa stimei de sine, increderii in propria valoare, si in acel, sunt suficient si iubibil asa cum sunt azi.

Cand asteptarile tale sunt setate la un nivel extrem de inalt  exista in mod clar sanse mari de a „cadea”, daca acestea nu sunt indeplinite. Acest lucru poate proveni din a fi prea putin deschis flexibilitatii in momentul prezent.

Desi exista multe aspecte pozitive ale tendintelor perfectioniste, este important sa recunoastem capcanele asociate cu tendintele perfectionistului catre gandirea extrema… si alunecam acolo mult mai usor decat am crede.

Unele dintre trasaturile comune ale unui perfectionist includ:

  • Iti spui continuu ca trebuie sa fii  si sa fie totul perfect.
  • Iti blochezi prin amanari nesfarsite, condus de ingrijorarea fata de greseli.
  • Simti rusine si vinovatie cand faci o greseala.
  • Te concentrezi mai degraba pe defecte decat pe ceea ce a mers bine.
  • S-ar putea chiar sa te astepti la perfectiune de la oamenii din jurul tau.

Si atunci unde este calea de mijloc te intrebi ? 

Secretul e sa iti propui sa faci cat de bine poti tu lucrurile, si daca nu iti iese, sa mai incerci si maine! Invata sa fii bland cu tine nu doar exigent, astfel drumul spre telurile tale nu va fi doar eficient, dar si placut!


Follow me!